Kamuda taşerondan kadroya geçirilen 4D’li işçiler, uzun süredir tayin hakkı bekliyor. Ancak mevcut yasal düzenlemeler, bu işçilerin tayin yapmalarına izin vermiyor. Aile bütünlüğü başta olmak üzere birçok temel hakka doğrudan etki eden bu sorun, binlerce işçinin mağduriyetine yol açıyor.
2018 yılında çıkarılan 696 sayılı KHK ile taşeron sisteminden kadroya alınan işçiler, yıllardır kamu personeli statüsünde çalışıyor olsalar da tayin, yer değişikliği ve becayiş gibi haklardan yararlanamıyor. Aynı kurumda kadrolu memurlar ve diğer personel bu haklara sahipken, 4D statüsündeki işçiler için bu kapı kapalı durumda.
Bu konuda işçi arkadaşımızın hazırladığı bir videoyu buradan sizlerle paylaşıyoruz:
Aileler Ayrı, Hayatlar Zorlaşıyor
Tayin yasağı yüzünden birçok 4D’li işçi ailesinden, eşinden ve çocuklarından ayrı yaşamak zorunda kalıyor. Aile bütünlüğünün korunması, anayasal bir hak olmasına rağmen, 4D’li işçiler için bu hakkın sağlanamaması tepkilere yol açıyor.
Kadroya geçtiklerinde büyük umutlar taşıyan işçiler, eş durumu, sağlık durumu ya da çocuklarının eğitimi gibi insani nedenlerle dahi tayin isteyemiyor. Özellikle sağlık sorunları ve ailevi nedenlerle tayin talebinde bulunanlar, adeta çıkmaz sokakta kalıyor.
Sendikalardan ve İşçilerden Çözüm Çağrısı
Konu hakkında açıklama yapan bazı sendika temsilcileri, “4D’li işçiler taşeronken dahi aynı kurumda yıllarca çalıştı. Kadroya geçmelerine rağmen tayin hakları yok. Bu, çalışma barışını ve sosyal hayatı olumsuz etkiliyor. 4D’li işçilere de tayin hakkı verilmesi, sadece adil değil, insani bir zorunluluktur” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.
4D’li işçiler, bu adaletsizliğin giderilmesi için Meclis’ten ve Çalışma Bakanlığı’ndan düzenleme bekliyor. Gözler, yeni torba yasa ya da özel bir düzenlemeyle bu sorunun çözülüp çözülmeyeceğinde.
Subscribe to get the latest posts sent to your email.